Reis door Finland

Omhoog

 

Länsi-Suomen lääni (West-Finland)

Turku (Zweeds: Åbo) is een stad in het zuidwesten van Finland, gelegen aan de monding van de rivier de Aura in de Oostzee. Met ongeveer 175.000 inwoners is Turku op vier na de grootste gemeente van Finland, maar het stedelijk gebied geldt na Helsinki en Tampere als op twee na het belangrijkste van het land. Van alle grote steden in Finland groeit Turku het langzaamst.
Turku is een tweetalige gemeente met Fins als meerderheidstaal (± 95%) en Zweeds als minderheidstaal.
Turku is hoofdstad van de provincie West-Finland. In de stad wordt met Kerstmis de Finse 'Kerstvrede' uitgeroepen. In de voorstad Naantali bevindt zich de zomerresidentie van de Finse president. Voor de kust van Turku ligt de Finse archipel, een belangrijke toeristische bestemming. Vanuit Turku vertrekken dan ook regelmatig veerboten (in allerlei maten) naar de eilanden, maar ook naar Stockholm in Zweden; deze laatste doet dan ook de Ålandseilanden aan.

Nokia is een stad en gemeente in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Pirkanmaa. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 289 km2 en telde 27.653 inwoners in 2003. Het telecommunicatiebedrijf Nokia was oorspronkelijk in de stad gevestigd (in 1865).
Het bedrijf hield zich toen bezig met papierproductie. Momenteel is Nokia niet meer actief in de stad.
De gemeente telt echter nog steeds veel industrie: onder meer rubber, papier en metaal. Nokia wordt doorgaans tot het stedelijk gebied van Tampere gerekend en telt ook veel forenzen.

Tampere (Zweeds: Tammerfors), uitgesproken met de klemtoon op de eerste lettergreep, is een stad in het zuidwesten van Finland.
Met 202.687 inwoners is Tampere de op twee na grootste gemeente van Finland, na de hoofdstad Helsinki en Espoo. De agglomeratie Tampere geldt echter in alle opzichten als de tweede stedelijke regio van Finland (na Groot-Helsinki). Daarnaast is Tampere de grootste niet aan zee gelegen stad in Scandinavië.
Al sinds de 11e eeuw is Tampere een belangrijk handelscentrum, maar de stad is groot geworden door de textielindustrie. De textiel- en andere traditionele industrie is inmiddels uit de stad verdwenen. Vandaag de dag vormen metaalindustrie en elektrotechniek de belangrijkste industriële sectoren; ook is de stad een centrum van allerlei vormen van dienstverlening. Tampere heeft een algemene (Universiteit Tampere) en een technische universiteit en telt daardoor een van de grootste studentenpopulaties van Finland.

Vaasa (Zweeds: Vasa) is een gemeente en stad in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Österbotten. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 183 km² en telde 56.925 inwoners in 2003. Vaasa is een tweetalige gemeente met Fins als meerderheidstaal (± 70%) en Zweeds als minderheidstaal. Vaasa is een moderne stad met moderne architectuur en musea. Vaasa heeft een universiteit waar ongeveer 5000 mensen studeren. De stad ligt vlakbij de zee, die bevroren is van januari tot april. De stad heeft ook veel winkelmogelijkheden en heeft een actieve luchthaven. Er is ook de övningskola, een moderne school met speciaal onderwijs voor muziek en kunst.

Rauma (Zweeds: Raumo) is een gemeente en stad in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Satakunta. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 247 km² en telde 37.034 inwoners in 2003. Rauma staat al vanaf de 18e eeuw bekend om haar kant en om het centrum met houten huizen uit de 18de en 19de eeuw. Het centrum maakt sinds 1991 deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Petäjävesi is een gemeente in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Centraal-Finland. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 458 km² en telde 3721 inwoners in 2003. De oude houten kerk van Petäjävesi, gebouwd tussen 1763 en 1765, staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Lutherse kerk is een typisch voorbeeld van de unieke Oost Scandinavische architectonische traditie. Het is een combinatie van een renaissance concept met oudere Gothische vormen.

Sammallahdenmäki is een heuvel met 33 stenen graven uit de bronstijd. Dit mosrijke gebied ligt in de gemeente Lappi, West-Finland.
De oudste graven stammen uit de vroege bronstijd.
Sammallahdenmäki staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en geldt als exemplarisch voor de Scandinavische samenleving en begrafenisrituelen in de bronstijd. De site is, op enkele plunderingen in de 19e eeuw na, zeer goed bewaard gebleven door zijn afgelegen locatie.

 

           

Heeft u vragen, op- en/of aanmerkingen laat ons dat even weten d.m.v. het invullen van het contactformulier op de website