Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


De provinciale bloem van
Troms
BALLBLOM (Kogelbloem)
Trollius europaeus
Het wapen van Troms

Troms is een provincie van Noorwegen. Het grenst in het zuiden aan de provincie Nordland, in het oosten aan de provincie Finnmark en aan Zweden en Finland. In het westen en noorden grenst het aan de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. De hoofstad van de provincie is Tromsø.
De provincie werd vernoemd naar het eiland
Tromsøya (Oudnoords
: Trums ) waarop het centrum van Tromsø zich bevindt. Tot 1919 heette de provincie Tromsø amt. Op 1 juli 2006 kreeg de Samische naam voor de provincie, Romsa, officiële status naast de Noorse naam Troms.

Geschiedenis
Uit archeologische vondsten blijkt dat de streek reeds 10.000 jaar geleden bewoond was, terwijl de Samische cultuur op zijn minst 2000 jaar in de tijd teruggaat. De eerste sporen van de Scandinavische taal en cultuur vindt men omstreeks 300 N.C. De eerste kerk in de regio werd in 1252 gebouwd en kreeg als naam "De heilige Maria dicht bij de heidenen".
Omstreeks 1700 vond er immigratie uit Finland
plaats. De stad verkreeg in 1789 handelsrechten en vijf jaar later stadsrechten. Op dat ogenblik telde Tromsø amper 80 inwoners.
Tijdens de 19e eeuw won de stad aan belang: er kwamen een bisschopszetel, een instelling voor lerarenopleiding, een museum en een brouwerij. Omstreeks 1850 had Tromsø Hammerfest verdrongen als centrum voor de jacht in de poolgebieden en daarna, in het begin van de jaren 1900, diende de stad als vertrekplaats voor heel wat befaamde poolexpedities.
In 1940 diende de stad kortstondig tot verblijfplaats van de Noorse regering. Alhoewel op 12 november 1944 het Duitse slagschip
Tirpitz in de nabijheid tot zinken werd gebracht, wist de stad als enige in Noord-Noorwegen zonder verwoesting de oorlog door te komen. Aan het einde van de oorlog bood Tromsø onderdak aan vele duizenden vluchtelingen uit Finnmark, dat totaal verwoest werd toen de Duitsers zich terugtrokken.
Na de oorlog groeide de stad snel. In 1960 verbond een brug Tromsø met het vasteland. De luchthaven werd in 1964 geopend. De stad heeft een universiteit, gesticht in 1968, die als de meest noordelijke universiteit ter wereld geldt. Aan de universiteit is een universitair ziekenhuis verbonden. Daarnaast is in Tromsø het Noors Instituut voor Pool-onderzoek gevestigd en een instituut dat onderzoek naar het
noorderlicht doet. Sinds 1964 is het inwonersaantal verdubbeld.

Informatie
Het Poolmuseum (Polarmuseet) is ondergebracht in een beschermd gebouw van de douane uit de jaren 1830 en bevindt zich in het oude stadsgedeelte nabij de haven. Er zijn interessante tentoonstellingen over de poolreizigers en de jacht in de poolgebieden.
Het Tromsø Museum in het Volkspark geeft informatie over de natuurkundige en culturele geschiedenis van Noord-Noorwegen. Ook is er uitgebreide informatie over het verleden en heden van de Saami.
Het Tromsø stadmuseum in de middeleeuwse vesting Skansen is een aanschouwelijke voorstelling van de geschiedenis van de stad.

Afbeelding:Eismeerkathedrale.JPG

 

 

 

 

 

 

 

De IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) werd op 19 december 1965 ingewijd door bisschop Monrad Norderva.
Het moderne gebouw heeft een glazen 35m hoge gevel. Het gebrandschilderd glasraam werd op 25 juni 1972 ingehuldigd.
Het is 23m hoog en heeft een oppervlakte van 140 m². Het bedekt de hele oostelijke wand van de kerk en weegt 140 ton.
Het is een werk van Viktor Sparre.
Met de kabelbaan Fjellheisen kan men naar boven om van een prachtig panorama over de stad en de omgeving te genieten.

 

Natuur

bullet Senja National Tourist Route

Klik hier voor overnachtingsmogelijkheden in Troms

Gegevens van Wikipedia en de Norske Fylkesblomstene
 

Heeft u vragen, op- en/of aanmerkingen laat ons dat even weten d.m.v. het invullen van het contactformulier op de website

Sitemap