Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


De provinciale bloem van Hordaland
KUSYMRE (sleutelbloem)
Primula vulgaris

Het wapen van Hordaland

Hordaland (Horðar afgeleid van het Germaanse woord voor bos, haruder (bosvolk) en land (het land van het bosvolk)) is een provincie met 9,7% van de inwoners van Noorwegen. Hordaland grenst in het noorden aan Sogn og Fjordane, in het oosten aan Buskerud, in het zuidoosten aan Telemark en in het  zuiden aan Rogaland. De door de  natuur gegeven grenzen zijn als volgt: in het noorden de langste fjord van  Noorwegen, de Sognefjord, in het oosten de Hardangervidda (waarvan ongeveer de helft in deze provincie ligt) en in het westen de NoordzeeEr valt veel regen in deze provincie en door de grote valhoogte wekt Hordaland, op Nordland na, de meeste waterkracht op in Noorwegen.
De bewoning is vooral te vinden aan de kust en langs de fjorden, waar ongeveer 75% de bevolking in dorpen en kleinere plaatsen wonen. In deze provincie is vooral fruitteelt en veeteelt belangrijk aan de agrarische kant, terwijl de industrie vooral gedomineerd werd door scheepsbouw, productie van uitrusting voor de offshore-industrie en visteelt.
Verder is de metaalindustrie en textielindustrie sterk aanwezig.

Bezienswaardigheden

Deze provincie staat bekend om zijn mooie fjorden en vele watervallen zoals Vøringsfossen, Steinsdalsfossen, Låtefossen en Stykkjedalsfossen. De fjorden snijden diep in deze provincie, zo diep zelfs dat geen plaats verder dan 50 km van een fjord ligt. De 179 km lange Hardangerfjord snijdt de provincie bijna in tweeën.
In het binnenland zijn tevens gletsjers zoals Folgefonna en Hardangerjøkulen te vinden naast skigebieden en waterkrachtcentrales. Veel bezocht is Bryggen in Bergen.

Cultuur

bullet Edvard Grieg Museum Troldhaugen
bullet Hardangervidda Natursenter

Natuur

bulletGletsjers: Folgefonnagletsjer in Folgefonna nationaal park (de 6e gletsjer in volgorde van grootte in Noorwegen).
bulletBergen: Hardangerjøkulen (1863 m), Sandfloeggi (1721 m), Hårteigen (1690 m), Olsskavlen (1576 m), Fuglafjellet (1334 m), Tveitakvitingen (1299 m), Runderabben (1292 m), Skjervasshovden (1264 m), Årdalsryggen (1070 m).
bulletHoogvlakte: Hardangervidda.
bulletVardetangen in de gemeente Austrheim is het westelijkste punt van het Noorse vasteland
bulletHet beukenbos Lindås te Vollom bij Seim is het noordelijkste beukenbos in de wereld, dat geen aangelegd park is. Delen hiervan vallen onder de natuurbeschermingswetten.
bulletAan de kust liggen ongeveer 6500 eilanden (13% van de oppervlakte), terwijl berggebieden die hoger liggen dan 900 m 38% van de oppervlak dekken
bullet Hardanger National Tourist Route

Nationale parken en natuurreservaten

bulletBeschermde natuur : 148 gebieden, 3126 km²:
bulletNationaal park - 2533 km²:
bullet Folgefonna nationaal park (720 km² totaal), opgericht in 2005.
bullet Hardangervidda nationaal park (3422 km² totaal, 1813 km² in Hordaland, rest in Buskerud en Telemark), opgericht in 1981
bulletNatuurreservaten - 7 (93 km²)
bulletBeschermd landschap - 500 km²:
bullet Skaupsjøen/Hardangerjøkulen (551 km² in totaal, 390 km² in Hordaland)
bullet Stølsheimen (367 km² in totaal, 75 km² in Hordaland, rest in Sogn og Fjordane), opgericht in 1990
bullet Nærøyfjord (576 km² totaal (incl. 29 km² zeegebied, 35 km² in Hordaland, rest in Sogn og Fjordane), opgericht in 2002

Fjorden

bullet Hardangerfjord
bullet Eidfjord
bullet Nærøyfjord
bullet Sørfjord

Klik hier voor overnachtingsmogelijkheden in Hordaland

Gegevens van Wikipedia en de Norske Fylkesblomstene

Heeft u vragen, op- en/of aanmerkingen laat ons dat even weten d.m.v. het invullen van het contactformulier op de website

Sitemap