Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


De provinciale bloem van Hedmark

GEITRAMS (wilgenroosje)
Epilobium angustifolium


 

Het wapen van Hedmark

Hedmark kreeg zijn naam uit het Oudnoors Heið en mork (de bosgrond van de heiden) en is een provincie van Noorwegen waar 4,2% van de Noorse bevolking woont.
Hedmark telt 22 gemeenten (2 stadsgemeenten) en grenst in het noorden aan
Sør-Trøndelag, in het westen aan Oppland en aan Akershus in het zuiden. Ten oosten van Hedmark zijn de Zweedse provincies Dalarna en Värmland. Hedmark is gelegen in de noordoostelijke deel van Østlandet, en het zuidoostelijke deel van Noorwegen. Femunden en Mjøsa zijn de grootste meren. Verder loopt ook de rivier Glomma door deze provincie. Traditioneel gezien is Hedmark ingedeeld in Hedemarken ten oosten van Mjøsa, Østerdalen ten noorden van Elverum en Glåmdalen, ten zuiden van Elverum. Hedmark heeft geen kustlijn. Deze provincie heeft de grootste hoeveelheid landbouw qua oppervlak, terwijl meer dan de helft van haar oppervlak, met name Finskogen,uit bos bestaat.
De industrie is hoofdzakelijk bij
Mjøsa gelegen, met uitzondering van de houtbewerkingindustrie, die voor alle delen van de provincie van belang is. De Olympische winterspelen van 1994 bracht naast een grote uitbreiding van de service-industrie, een vernieuwing van de infrastructuur met zich mee.

Het Norsk Skogmuseum in Elverum is een feest voor iedereen die meer wil weten over de jacht, bosbouw- en zoetwatervisserij van Noorwegen.
Het museum heeft zijn eigen aquarium, een galerie met kunst, een natuurinformatiecentrum, een waterpark en een botanische tuin met een grote diversiteit aan bomen.

Liefhebbers van handgemaakte messen kunnen hier een grote collectie bekijken. Verder staan er diverse opgezette dieren die in Noorwegen in het wild leven.
Het museum heeft ook een winkel en een restaurant. Buiten is een amfitheater, een speeltuin en een openlucht museum.
Het museum was in 2002 ‘Museum van het Jaar’ in Noorwegen. Zeker de moeite van het bezoeken waard!

Geografie & topografie

Enkele steden zijn Hamar en Kongsvinger. Naaldbomen zijn dominant in de bossen. De Eurasiatische taiga begint in deze provincie, in het gebied tussen Hamar en Elverum, en gaat door naar Sysslebäck en Malung in Zweden, de Oostzee, door Finland en Rusland naar de Stille oceaan. De grens tussen Oppland en Hedmark is getrokken dwars over haar hoogste berg, het Rondeslottet. Op dezelfde manier wordt Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, tussen de provincies gedeeld. Het grootste gedeelte van de provincie is in het laagland gelegen, ook al vinden we berggebieden in het noordelijke deel, zoals Rondane en Sylene. Vanaf de Sylene is er over het algemeen hoogvlakte langs de Zweedse grens tot aan Finskogen, Grue en Kongsvinger.

 Natuur

bulletRivieren: Folla, Glomma, Trysilelva.
bulletMeren: Aursunden, Femunden, Mjøsa, Storsjøen.
bulletBergen: Rondeslottet (2,178m), Store Sølnkletten (1,827m), Gravskarhøgda (1,767m), Rendalssølen (1,755m), Tyldalstoppen (1,653m), Elgspiggen (1,604m),
Nordre Sålekinna (1,595m), Elgåhogna (1,459m), Tverrfjellet (1,209m), Tuva (1,090m), Himmelkampen (1,060m).

 Natuurparken

bullet Femundsmarka nationaal park, opgericht 1971, 573km² gedeeld door Hedmark en Sør-Trøndelag
bullet Gutulia nationaal park, opgericht 1968, 23km²
bullet Rondane nationaal park, opgericht 1962, 963km²

Klik hier voor overnachtingsmogelijkheden in Hedmark

Gegevens van Wikipedia en de Norske Fylkesblomsten
 

Heeft u vragen, op- en/of aanmerkingen laat ons dat even weten d.m.v. het invullen van het contactformulier op de website

Sitemap