Reis door Noorwegen

Omhoog

                                       


De provinciale bloem van Oslo
BAKKEKLØVER (Klaver)
Trifolium montanum

BAKKEKLØVER

Het wapen van Oslo

 


Oslo is de hoofdstad van Noorwegen, met circa 520.000 (2004) inwoners is het tevens de grootste stad van het land. Oslo is ook een provincie en gemeente in Noorwegen; de gemeente en provincie Oslo overlappen elkaar volledig. Oslo is gelegen in het zuidoosten van het land, aan het begin van de Oslofjord.
De
stad is gesticht rond 1048 door koning Harald III van Noorwegen. In 1624 werd de stad door een brand grotendeels verwoest. De Deens-Noorse koning Christiaan IV
liet de stad iets meer naar het westen herbouwen en veranderde de naam van de stad in Christiania. De naam werd in 1877 naar de officiële spelling in Kristiania veranderd. In 1925 werd de naam naar de oude iets oostelijker gelegen stad weer terug veranderd in Oslo, wat "vlakte van de goden" betekent.
Oslo kent samen met Asker en Bærum een eigen bisdom. Het bisdom Oslo is één van de vijf oorspronkelijke bisdommen in Noorwegen die ontstonden rond het jaar 1070.

Topografie

Oslo bezet een boog van land op het noordelijke eind van de Oslofjord. De fjord, die door het schiereiland Nesodden tegenover Oslo in tweeën wordt gedeeld, ligt in het zuiden;
in alle andere richtingen wordt Oslo omringd door groene heuvels en bergen. Er zijn 40 eilanden binnen de stadsgrenzen, waarvan het grootste Malmøya is, met een oppervlakte van 0,56 km². Oslo heeft 343 meren, waarvan het Maridalsvannet (meer) het grootste is met een oppervlakte van 3,91 km². Dit meer levert ook het drinkwater voor grote delen van Oslo. Het hoogste punt bedraagt Kirkeberget, 629 m. Hoewel de bevolkingsomvang van de stad klein is in vergelijking met de meeste Europese hoofdsteden, bezet het een ongebruikelijk groot grondgebied. Binnen de stadsgrenzen zijn er vele parken en open gebieden, die een zeer groene verschijning aan de stad geven. Oslo ligt in een
slenkdal, de Oslo Graben die deel uitmaakt ven de European Cenozoic Rift System (ECRIS). ECRIS loopt vanaf de Oslo Graben naar de slenken van de Noordzee, de Beneden-Rijnslenk ten zuidoosten van het Ruhrgebied, de Boven-Rijnslenk ten noorden van Bazel en tenslotte het Rhônedal.

Klimaat

Het klimaat door de seizoenen heen komt redelijk overeen met het klimaat in Nederland, al is het in Oslo wel kouder. Gedurende de zomermaanden wordt het niet heel erg warm in Oslo. Gemiddeld ligt de temperatuur tijdens de zomermaanden (mei t/m september) rond de 14 °C. In de winter is de gemiddelde temperatuur -2 °C. De neerslag in het gebied rondom Oslo is erg gering. Gedurende het gehele jaar valt er in het gebied rondom Oslo de minste neerslag van het hele land. De neerslag die er valt, valt voornamelijk in de zomermaanden.

Bezienswaardigheden

Voor toeristen heeft de stad Oslo veel te bieden. Zo heeft de stad meer dan 50 musea en diverse galerieën.
Hieronder worden een aantal bezienswaardigheden van de stad Oslo verder uitgelicht.
De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum van de stad, met uitzondering van de bezienswaardigheden op het schiereiland Bygdøy.

Akershus Slott
In 1299 werd de bouw van het fort Akershus Slott door Håkon V gestart en het heeft vele jaren de stad Oslo weten te beschermen tegen indringers. Door de jaren heen zijn er diverse verbeteringen aan uitgevoerd. In de 19e eeuw raakte het fort zijn strategische positie kwijt en werd het een bestuurlijk centrum voor het leger. Momenteel is het fort te bezichtigen als museum.

Rådhuset
Het Rådhuset (stadhuis) van Oslo is ontworpen door Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die in 1918 was uitgeschreven. Het gemeentehuis is in 1950 geopend ter ere van de 900e verjaardag van de stad. Het interieur van het gemeentehuis is versierd door diverse kunstenaars, Hendrik Sørensen
heeft bijvoorbeeld met zijn werk kunst en viering een complete wand versierd. In de Rådhushallen wordt elk jaar de ceremonie gehouden voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

Karl Johans Gate
De 'Karl Johans Gate, vernoemd naar Koning Karel Johan, is de hoofdstraat in Oslo. Het verbindt het treinstation met het koninklijk paleis in bijna één rechte lijn. Langs deze straat staat ook het Noorse parlement (Stortinget) en de monumentale Domkirke.
De huidige hoofdstraat is samengesteld uit diverse oudere straten. Het oostelijke deel was onderdeel van de oorspronkelijke stad zoals die door koning
Christiaan IV
was ontworpen. Het westelijke gedeelte werd pas gebouwd na de bouw van het koninklijk paleis. Na de bouw van het Noors parlement werd de straat één geheel en vernoemd naar Karl Johan. Verder is de 'Karl Johans Gate de belangrijkste winkelstraat van Oslo. Vrijwel alle internationale winkelketens zijn, vaak met meerdere vestigingen, te vinden in deze straat.

Koninklijk paleis van Oslo
Het Slottet (koninklijk paleis) werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw als Noorse verblijfplaats voor de Zweeds-Noorse koning Karl III (Karel XIV Johan van Zweden) en doet momenteel dienst als woning van de huidige Noorse koning. Prins Haakon en zijn vrouw wonen even buiten Oslo in Skaugum (in de gemeente Asker).
Het koninklijk paleis is ontworpen door de
Deense architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. De bouw heeft bijna 25 jaar in beslag genomen. Er is in de periode van 1825 tot 1849 aan gewerkt.

 Overige bezienswaardigheden

bulletHet Storting
Letterlijk vertaald De grote vergadering is het
parlement van Noorwegen. Het parlement komt samen in het Stortinggebouw, ontworpen door Emil Victor Langlet.
bulletHet Vigelandpark in het Frogner park
In het
Vigelandpark, het gehele jaar gratis te bezoeken, zijn vele stenen en bronzen beelden te bekijken.
bullet Springschans Holmenkollen
De springschans is gelegen op de Holmenkollen, een berg aan de rand van Oslo, en doet sinds
1892
al dienst als skischans.
bullet"Den Norske opera & ballett"; 12 april 2008 opende het nieuwe nationale opera & balletgebouw, gelegen aan de Oslo fjord, midden in het centrum van de stad.

Cultuur
Naast de diverse culturele instelling (hierboven beschreven) biedt Oslo ook diverse culturele activiteiten. Zo worden er regelmatig theatervoorstellingen gegeven in het Nationaal Theater (National Theatret). Een bekende artieste uit Oslo is Maria Mena.
Jaarlijks worden er ook verschillende muziekfestivals georganiseerd zoals Norwegian Wood, Øya festival en het Oslo Jazzfestival.

Musea

Historisch museum
Het Historisch museum is gevestigd in een jugendstil-gebouw, dat ontworpen is door Henrik Bull. In het museum zijn diverse tentoonstellingen te zien zoals Noorwegen van steentijdperk tot Vikingtijd, het muntkabinet (een verzameling munten) en een tentoonstelling die gewijd is aan de Afrikaanse cultuur.

Nationaal kunstmuseum
Het Nationaal kunstmuseum (in Noors: Nasjonalgalleriet) is erg beroemd vanwege de grote meesters die er hangen. Onder de schilderijen is ook De Schreeuw van Edvard Munch.

Munchmuseum
In het Munchmuseum, dat in 1963 zijn deuren opende, is een verzameling van de werken van Edvard Munch tentoongesteld.

Bygdøy
Bygdøy staat bekend als het museumeiland van Oslo, alhoewel het een schiereiland is. Hier zijn diverse musea zoals het:

Norsk Folkemuseum
Het Norsk Folkemuseum is een openluchtmuseum zijn 155 beschermde huizen te bezichtigen, waaronder de Staafkerk van Gol. Ook zijn er klederdrachten uit Noorwegen te zien.

Kon-Tiki Museum
Het Kon-Tiki Museum
is een museum over De Kon-Tiki expeditie. De naam Kon-Tiki was door Thor Heyerdahl gegeven aan een vlot tijdens zijn 1947 expeditie en is vernoemd naar de inca zonnegod Viracocha.
Kon-Tiki is ook de naam voor het boek dat
Thor Heyerdahl heeft geschreven over de expeditie. Één van de populairste boeken van Noorwegen, het is in 70 talen vertaald.

Frammuseum
In het Frammuseum
wordt het schip Fram (in Noors, voorwaarts) tentoongesteld. Dit schip is voor diverse ontdekkingsreizen naar de poolstreek gebruikt. Het schip is in 1910 ook gebruikt door Roald Amundsen voor zijn ontdekkingsreis naar de Zuidpool.

Vikingskipshuset
In het Vikingschipmuseum, dat onderdeel is van de universiteit van Oslo, worden het Gokstadschip en Osebergschip tentoongesteld. Deze Vikingschepen dateren uit de 9e eeuw, en zijn gevonden in grafheuvels in diverse locaties in Noorwegen. Naast deze schepen zijn er ook objecten tentoongesteld die gevonden zijn bij opgravingen op diverse oude Vikingbegraafplaatsen.
Het museum is ontworpen door
Arnstein Arneberg en werd voor het eerst geopend in 1926.

Klik hier voor overnachtingsmogelijkheden in Oslo

Gegevens van Wikipedia en de Norske Fylkesblomstene

Heeft u vragen, op- en/of aanmerkingen laat ons dat even weten d.m.v. het invullen van het contactformulier op de website

Sitemap